· Billund Kommune · 1 min read

Fynsgades Plejehjem

    Vi gør vores bedste for at skabe hjemmelig atmosfære og fællesskab med respekt for hinanden. Vi bestræber os på, at se ansigter lyse op og øjne som stråler. 

    Beliggenhed

    Boligerne

    Boligerne

    Fynsgades Plejehjem er et alment plejehjem, bygget i 1970, renoveret i 1996, og i 1994 er der bygget 16 boliger til. Alle som er visiteret til plejehjem, kan søge om bolig på Fynsgades Plejehjem.
    Der er 4 bo-enheder med 8-9 lejligheder i hver enhed. Der er en dagligstue, hvor beboerne kan spise sammen. Det er også her beboer og personale drikker kaffe sammen.
    Beboerne har mulighed for at få vasket deres tøj i vores fællesvaskeri.
    Vi har eget køkken, som laver mad af gode friske råvarer til bo-enhederne.

    Værelserne

    Boligen består af en stue med et lille køkken og et toilet med bad.
     
    Du kan indrette boligen med dine egne møbler og billeder, som du selv ønsker det, så den bliver hyggelig efter dit behov.

    Omgivelserne

    Fynsgades Plejehjem ligger i den vestlige bydel af Grindsted tæt på skov og grønne områder.
    Der er stisystemer i nærheden og ligger ikke langt fra byens kerne. Man kan gå til bymidten på godt 8-10 minutter til fods.
    Fynsgades Plejehjem ligger også tæt på anliggende ældreboliger, skoler og dagtilbud

    Andet

    Priserne er vejledende.
     
    Der opkræves á conto for el, vand og varme.
    Antennebidrag opkræves via huslejen.
     
    Lejlighedernes størrelse er ml. 61 - 70 m2

    Om os

    35
    Antal boliger
    -
    Antal beboer
    61
    Antal medarbejdere
    42
    Antal fuldtidsansatte
    14,2
    Antal sygedage

    Sociale forhold

    Aktiviteter

    Vores aktivitetsmedarbejdere er tovholder for stolemotion, bagning og gudstjenester samt musikalske arrangementer. "Aktiviteten" er åben alle hverdage, og der er særskilt plan herfor.
    Vi bestræber os på daglige gåture eller anden form for bevægelse, såsom at cykle en tur på vores eldrevne cykel eller en tur med vores egen bus med efterfølgende spadseretur i det fri.
    Vennekredsen har et kolonihavehus, som vi bruger jævnligt til udflugter eller lignende og som vores beboere kan booke og bruge sammen med deres pårørende.
    Vi har nogle skønne gårdhaver, som nydes, når vejret tillader det.
    Vores flittige vennekreds driver en kiosk på plejecenteret, hvor der kan købes varer til det daglige behov. Er der behov udover sortiment, er vennekredsen meget fleksible.

    Relationer

    Faglige tilgange
     
    Vores måde at løse opgaver på, er med afsæt i kerneopgaven. Alle ledere og medarbejdere anvender 4 etiske grundprincipper, hvor fokus er på etik og værdier i de relationer man indgår i. Alle ledere og medarbejdere har været igennem et forløb med ETIKOS.
     Vi tager udgangspunkt i den enkelte beboer og dennes livshistorie.
    Vi anvender Triage som metode i tidlig opsporing af begyndende sygdom, hvor vi vurderer og reagerer på tidlige sygdomstegn og begyndende funktionstab hos borgeren.
     Vi anvender metoden I sikre hænder, hvor der arbejdes med sikring af arbejdsgange og standarder indenfor områderne medicinhåndtering, tryksår, fald og infektion med henblik på at forbedre kvalitet og patientsikkerhed.
     Vi arbejder ud fra den rehabiliterende tankegang, hvor borgere, som har eller er i risiko for at få betydelige begrænsninger i sin fysiske, psykiske og/eller sociale funktionsevne, opnår et selvstændigt og meningsfuldt liv.
     Vi inddrager borgeren bl.a. ved afholdelse af en indflytningssamtale, hvor der i samtalen om borgerens liv, muligheder, ønsker og behov sker en forventningsafstemning. Der afholdes tværfaglige borgermøder med deltagelse af forskellige faggrupper. Formålet er at få en dybere indsigt i borgerens problemstillinger og en afklaring på, hvad der skal arbejdes videre med for at fremme livskvaliteten hos den enkelte.
     På hvert enkelt plejecenter er der etableret et Kontakt Råd, som medvirker til


    At centret er et godt sted at være med fokus på nærvær, fællesskaber og gode oplevelser


    At udvikle centret i samskabelse med plejecenterlederen, pårørende, medarbejdere, frivillige og andre relevante aktører i lokalområdet


    At pleje og omsorg på plejecentre matcher beboernes ønsker og behov inden for rammerne af gældende kvalitetsstandarder og lovkrav


    At initiativer, aktiviteter og arrangementer udvikles og matcher borgernes behov i lokalområdet 


     Der er ansat flere faggrupper på Fynsgades Plejehjem og alle beboer er tilknyttet en kontaktperson eller kontaktteam.
    Beboerne bliver inviteret til fællesskab og der respekteres også ønsker om alene tid.
    Der er lagt op til tæt samarbejde og alle beboere får tilbudt en indflytningssamtale og en opfølgende samtale efter 3 måneder.

    Pårørende

    For os på Fynsgades Plejehjem er det meget vigtigt, at vi har et godt samarbejde vores pårørende, da det er oftest dem, der kender borgerne bedst og er man kognitiv svækket, kan ens personlighed forandre sig.
    Vi bestræber os på, at inddrage vores pårørende vedrørende deres kære, i det omfang de selv ønsker det.
    Din familie og venner er hjerteligt velkomne. Der er ingen fast besøgstid. Man bedes dog vise hensyn i relation til spisetiderne, således at måltidet kan afvikles stille og roligt. Beboerne og pårørende er velkomne til at benytte plejehjemmets have, fællesarealer og pårørende er altid velkomne til at spise med mod betaling (ved bestilling i forvejen)
    Efter indflytningen vil der blive afholdt en forventningssamtale med kontaktpersonen, beboeren og evt. pårørende, hvor vi sammen kan planlægge, hvorledes din dagligdag bliver bedst mulig og hvor vi kan afstemme gensidige forventninger.

    Mad

    Køkkenets personale
    Køkkenpersonalet som består af 4 medarbejdere byder dig/jer velkommen på plejecentret. Vi bestræber os på, at fremstille en varieret og velsmagende sund og ernæringsrigtig kost af kvalitetsmæssige og hygiejnisk høj standard. Vores målsætning er at skabe god kontakt mellem køkkenet/plejen og borgerne.
    Døgnkosten kan indeholde:
    Morgenmad:Øllebrød, havregrød, surmælksprodukter, rugbrød, franskbrød, ost, marmelade, honning. Drikkevarer
    Formiddag:Rugbrød, franskbrød/bolle/rundstykker, ost, marmelade, honning og frisk frugt. Drikkevarer
    Middag:Hovedret: (kartofler/ris/pasta/kød/fisk/fjerkræ/sovs/grønsager) Biret: (frugtgrød/suppe, mælkegrød/suppe, syltet/frisk frugt, fromage, is m.m. Drikkevarer
    Eftermiddag:Brød, kage eller andet. Drikkevarer.
    Aftensmad:Rugbrød, pålæg, pynt og franskbrød med ost, lun ret, eller suppe. Drikkevarer.
    Sen aften:Brød, kiks, småkage eller andet. Drikkevarer.
    Dagligt serveres der vand til middagsmaden. I weekender, ved højtider og til arrangementer serveres der øl, vin og sodavand.
    Borgerne har mulighed for at ønske kaffebrød til eftermiddagskaffe på deres fødselsdag samt der serveres rundstykker til formiddagskaffen ved fødselsdag.
    Når du er på døgnkost, kan du deltage i fester uden yderligere betaling
    Til småt spisende:Proteindrik, desserter, energiberiget is, energiberigede suppe
    Gæster:Der er mod betaling mulighed for gæster ved alle måltider. I tilfælde af flere gæster på én gang, skal det forudbestilles. Der afregnes efter cafépriser.

    Medarbejdere ifølge selskabsstyrelsen

    Pris

    Indskud 10.700
    Husleje 4.225

    Plejehjemsleder

    Tina Agergaard Hansen
    [email protected]
    24 46 36 83

    Adresse

    Fynsgade 39
    Grindsted
    7200

    Kommune

    Billund Kommune

    CVR & PNummer

    29189765 - 1003331208